Transcare, de individuele totaalaanpak voor patiënten met chronische pijn

Marielle Padberg

Chronische hoofdpijn. Wat kun je ermee als specialist? En wat kun je beter niet doen?

Spreker: Drs. M. (Marielle) Padberg, neuroloog Martini Ziekenhuis, Groningen

 Bij de behandeling van chronische hoofdpijn is als eerste een goede hoofdpijndiagnose van belang, dan kun je pas verder met een behandelplan. Net als bij vele vormen van chronische pijn, zijn patiënten met chronische hoofdpijn vaak op zoek naar de oorzaak. Terwijl dit bij migraine weinig zinvol is, want daar is geen uitwendige oorzaak. Belangrijk is dan een uitgebreide uitleg en begrip van de diagnose en acceptatie van de diagnose. Als specialist stel je de juiste diagnose, meestal een primaire hoofdpijn, zoals migraine of spanningshoofdpijn en soms een secundaire (symptomatische) hoofdpijn. We hebben in het Martini ook een hoofdpijn educatie groep (ongeveer 4x per jaar), waarin patiënten in groepen van ongeveer 10 uitleg krijgen over migraine en de behandeling ervan.

Bij hoofdpijn speelt nog een ander fenomeen, namelijk de analgetica afhankelijke hoofdpijn, waarbij de pijnstillers het hoofdpijnpatroon hebben verergerd. Dit is een fenomeen dat bij andere vormen van chronische pijn niet lijkt voor te komen.

Tenslotte is het van groot belang dat dokters en therapeuten dezelfde taal spreken, bij de uitleg over hoofd- en nekpijn en chronische pijn in het algemeen. In het Noorden hebben we daar al stappen in gezet door bijvoorbeeld een hoofdpijnnetwerk van fysiotherapeuten op te richten.

Bronnen
Richtlijn migraine en medicatie over gebruikshoofdpijn 2017
International criteria for headache disorders
EFNS guideline on the treatment of tension-type headache, eur journal of neurology 2010
critical review of manual therapy use for headache disorders
BMC neurology 2017

Over de spreker
Padberg is sinds 2008 werkzaam als neuroloog in het Martini ziekenhuis en heeft daar een multidisciplinair hoofdpijncentrum opgezet.
Voorheen heeft zij gewerkt in het HagaZiekenhuis te Den Haag.
Padberg is getrouwd en heeft 2 kinderen. In haar vrije tijd speelt ze graag viool.