Transcare, de individuele totaalaanpak voor patiënten met chronische pijn

Ron Jans

Pijn en topsport

Dhr. R. (Ron) Jans, voormalig profvoetballer en coach, technisch manager van FC Groningen

Topsport vraagt veel van het lichaam. Aandacht voor gezondheid staat bij topsporters hoog in het vaandel. Gezond eten, voldoende rust en op een verantwoorde manier trainen. Maar goed naar het eigen lichaam luisteren en streven naar succesvolle prestaties, dat blijkt een moeilijke combinatie. Want wat doe je als je kampt met pijn of een blessure vlak voor of tijdens een belangrijke wedstrijd? Stoppen of doorgaan? De drang om te presteren is vaak groot en grenzen verleggen hoort bij topsport. Ook groepsdruk kan ervoor zorgen dat een speler in een team niet altijd open is over zijn pijn. Hoe kunnen topsporters het beste omgaan met pijn? Wat kan helpen?
Tijdens deze bijdrage wordt dieper ingegaan op de factoren die een rol spelen bij beslissingen op het gebied van pijn en topsport. De verantwoordelijkheid van de topsporter zelf, de invloed van de coach, de fysiotherapeut, de arts en andere (f)actoren komen aan bod.

Over de spreker
Ron Jans is een Nederlands voormalig profvoetballer. Hij heeft o.a. gespeeld bij PEC Zwolle, FC Groningen, Roda JC en Mazda Sport (in Japan). Na zijn actieve voetbalcarrière heeft hij een tijd gewerkt als leraar Duits aan een middelbare school. Daarna werd hij voetbaltrainer. Vanaf het seizoen 2017 is Jans technisch manager van FC Groningen.