Transcare, de individuele totaalaanpak voor patiënten met chronische pijn

Roos Meijer-Van Dun

Pijn bij de ziekte van Parkinson

Spreker: Drs. R.E.C.S. (Roos) Meijer-Van Dun, promovenda Klinische Neuropsychologie, Vrije Universiteit Amsterdam

Hoewel bij de ziekte van Parkinson motorische kenmerken op de voorgrond staan, treedt er in het verloop van de ziekte ook een variatie aan niet-motorische symptomen op, waaronder slaapproblemen, cognitieve problemen, depressie, sensorische stoornissen en pijn.

Dit laatste symptoom, pijn, blijkt bij het merendeel van mensen met de ziekte van Parkinson aanwezig te zijn en wordt door patiënten beoordeeld als het meest belastende niet-motorische symptoom. Helaas worden deze klachten dikwijls niet spontaan door de patiënt gerapporteerd omdat men niet weet dat pijnlijke symptomen bij dit ziektebeeld passen. Het gevolg is dat er zogenaamde onderbehandeling ontstaat van pijnklachten die vaak wel te behandelen zijn.

Een ander veel voorkomend niet-motorisch symptoom is vermindering van het cognitief functioneren. Op het moment van het stellen van de diagnose van de ziekte van Parkinson blijkt een deel van de patiënten al milde cognitieve veranderingen te hebben. In hoeverre is dit van invloed op de pijnbeleving?

Over de spreker
Roos Meijer – van Dun is als promovenda verbonden aan de sectie Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Haar onderzoek heeft de titel “Pijn, cognitie en motoriek bij de ziekte van Parkinson”, waarbij wordt onderzocht wat er gebeurt met de pijnbeleving bij mensen met Parkinson wanneer de cognitieve vermogens achteruitgaan. Daarnaast wordt gekeken in hoeverre dit samenhangt met motorische stoornissen.