Transcare, de individuele totaalaanpak voor patiënten met chronische pijn

Behandeling chronische vermoeidheid

Individuele multidisciplinaire behandeling van Chronisch
Vermoeidheids Syndroom (CVS) bij Transcare-IPGGZ.

Vermoeidheidsklachten komen veel voor. Gelukkig verdwijnen deze klachten normaal gesproken na goede rust of een wandeling. Moeheid kan ook een symptoom zijn verschillende onderliggende ziekten. Bij veel patiënten echter blijft de vermoeidheid lang aanhouden, zonder dat er sprake is van een onderliggende ziekte. Het is dan zaak om goed te onderzoeken wat de onderliggende redenen hiervan zijn en de neerwaartse spiraal waarin mensen terecht komen goed te analyseren.

Als er sprake is van ernstige vermoeidheidsklachten die minstens zes maanden bestaan en niet aan een herkenbare ziekte kunnen worden toegeschreven, kan er sprake zijn van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). De klachten blijven daarbij vaak niet beperkt tot moeheid alleen. CVS is meer dan chronische moeheid: veel CVS patiënten hebben last bij inspanning, hebben een vertraagd herstel en verergering van klachten na inspanning, slaapproblemen, concentratie en geheugenproblemen en pijn. Patiënten met CVS hebben vaak ook maagdarmklachten. Daarbij gaat CVS vaak samen een vermindering van sociaalmaatschappelijke participatie op verschillende domeinen zoals persoonlijk, gezin, sociaal, werk en/of school.

Bij Transcare worden patiënten met mogelijke CVS bij de intake gezien door een multidisciplinair team. Dit team bestaat uit een arts, psycholoog en fysiotherapeut. Samen zullen ze een intake afnemen bij de patiënt, waarvoor ruim de tijd wordt genomen om de klacht in al zijn facetten te begrijpen. Daarna volgen terugkoppelingsgesprekken om te bespreken welke factoren een rol spelen bij de vicieuze cirkel van chronische vermoeidheid. Op basis van deze terugkoppeling wordt gezamenlijk de behandeling besproken, elke behandeling zal individueel zijn afgestemd op elke specifieke patiënt.

Patiënten met chronische vermoeidheid worden bij Transcare behandeld door ons team in Groningen.

IPGGZ-Transcare
Canadalaan 10-B
9728 EE Groningen
050-2111495

Voor een behandeling is een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Uw behandeling wordt vergoed door elke zorgverzekeraar. De kosten voor onze hulp tellen echter wel mee voor het verplichte eigen risico dat door de overheid is vastgesteld. Voor patiënten die hulp nodig hebben maar hier om financiële redenen vanaf moeten zien (een uitkering hebben) kunnen we tegemoet komen in het eigen risico. Zie voor verdere informatie ook de andere pagina’s op onze site.